Thursday 22 December 2011

Gabriel

Gabriel

Scris de Asterion

Gabriel este Arhanghelul Sferei Lunare, conform ierarhiei angelice. Acesta este unul dintre cei mai vechi arhangheli mentionati ^in Scripturi. Este printre putinii arhangheli mentionati cu numele ^in traditia crestina, alaturi de Michael si Rafael, cunoscut ca mesagerul divin al Bunei Vestiri. Numele sau provine din limba ebraica, unde ^inseamna "Puternicul Domnului" sau "Puterea mea este Dumnezeu". " Poporul rom^an si ^in general, popoarele ortodoxe, ^il cunosc sub numele de Gavriil. De obicei Gavril ^imparte hramul unei biserici cu Mihail, iar sarbatoarea dedicata lor la rom^ani este pe data de 8 Noiembrie. Islamul ^il mentioneaza ^in Coran sub numele de Jibril sau Jibrail (pronuntat Gibriil sau Djibril) alaturi de Mikail (Michael), Israfil (Rafael) si Izrail (Azrael).

Considerat ^in general solul lui Dumnezeu, se presupune ca majoritatea aparitiile benefice ale "^ingerului lui Dumnezeu", caracterizate de mesaje pacifiste, ar vorbi despre Gabriel. Prima sa aparitie ^in Biblie este ^in Cartea lui Daniel unde este mentionat cu numele "Gavriil", fiind chemat de catre puterile ceresti sa t^alcuiasca vedenia lui Daniel. Gabriel este printre altele Arhanghelul profetilor si proorocilor, inspiratorul profetiilor, viziunilor si viselor, ^in special celor premonitorii. ^In Cartea lui Enoh, text apocrif pastrat de catre Biserica Ortodoxa Etiopiana drept carte canonica a Vechiului Testament, Gabriel apare de mai multe ori. De obicei cei doi ^ingeri care ^il ridica pe Patriarhul Enoh la ceruri sunt considerati prin traditie Mihael si Gabriel. ^In Cartea lui Enoh, Gabriel este considerat unul dintre ^ingerii care stau ^inaintea Tronului Divin sau "unul dintre ^ingerii care vegheaza": Uriel, Raphael, Raguel, Michael si Sarakiel, "unul dintre ^ingerii sfinti care comanda peste Paradis si peste heruvimi, si deasemenea peste cei puternici". Datorita importantei sale ca vestitor divin, Arhanghelul Gabriel a ramas ^in memoria mai multor religii si culturi. ^In vreme ce religia iudaica si civilizatia ebraica sunt guvernate de Arhanghelul Michael si de influentele solare, din punct de vedere cronologic Arhanghelul Gabriel a guvernat o alta religie orientala importanta si anume Islamul. Arhanghelul Gabriel este cel care ^ii apare profetului Mohamed ^in timpul postului sau ascetic si ^ii arata o copie a Coranului Ceresc, ^indemn^andu-l "Citeste!" Astfel, Arhanghelul Gabriel este patronul religiei islamice si prin extensie, al tuturor civilizatiilor si popoarelor care au adoptat-o ca religie oficiala. Persanii, arabii, indienii, turcii si o mare parte a Africii de Nord se afla sub protectia sa spirituala.

Gabriel guverneaza Sfera Lunara si toate lucrurile care tin de Luna, semiluna devenind ^in scurt timp simbolul puterii islamice. ^Intreaga cultura si mistica araba se desfasoara ^in jurul cifrei 9 si al ciclurilor lunare. Calendarul musulman este bazat pe ciclul lunar, mai mult, cele 28 de litere ale alfabetului sacru arab au corespondente subtile cu cele 28 de case lunare (a se vedea seria curenta de articole pe aceasta tema).

Gabriel este unul dintre arhanghelii care patroneaza cunoasterea si mai ales, revelatia. Alaturi de Raziel, Gabriel este arhanghelul care ofera accesul la informatia subtila. Fiind cea mai joasa dintre sferele planetare, sfera magica a Lunii reprezinta oglinda divina ^in care toate realitatile spirituale se oglindesc si de unde pot fi accesate de catre om. Sfera Lunara si Arhanghelul Gabriel guverneaza ciclurile vietii. De la cele 9 luni petrecute ^in p^antecul mamei p^ana la ciclurile vitale de regenerare ale tesuturilor, tot ce ^inseamna viata si putere vitala, este atribuit lui Gabriel si Lunii.

Din cele mai vechi timpuri, Luna si zeitatile sale au fost legate de partea feminina, de fertilitate si de ciclicitate. La fel cum Luna are un ciclu de crestere si descrestere, viata omului este marcata de perioade ciclice ale generarii si degenerarii, ale abundentei si lipsei, ale plinului si ale golului. Nu exista urcare care sa nu presupuna o cobor^are si deasemenea nu exista o cobor^are care sa nu fie urmata de o alta urcare. De la cele mai scurte cicluri, precum de activitate ^in timpul zilei si de odihna ^in timpul noptii, p^ana la cele mai lungi cicluri (ciclurile de v^arsta, ciclurile psihice), entitatea directoare si guvernatoare pentru specia umana este Gabriel.

Gabriel actioneaza ca o balanta, o p^arghie de echilibru ^intre functiile celorlalti arhangheli. Potrivit numelui, Arhanghelul Zonei Lunare ^intrupeaza idealurile puterii si fortei, dar ^in acelasi timp, Gabriel are o parte feminina, materna, plina de iubire, compasiune si ^intelegere. Ideea de putere poate fi ^inteleasa cu at^at mai bine din perspectiva mamei, energiile feminine care genereaza viata si care o mentin indiferent de regnul ^in care se manifesta fiind printre cele mai puternice existente. Imaginati-va procesul prin care ia nastere o planta; cea mai mica si mai firava planta, chiar, de exemplu ghiocelul. De la o sam^anta extrem de mica, aflata ^intr-o stare de semi-hibernare ^in solul ^inghetat, la un moment dat legea ciclurilor ^impreuna cu umezeala, caldura si ^intunericul ^in care se afla sam^anta, dau curs energiilor vitale sa se dezvolte. Cel mai slab fir embrionar ^incepe sa creasca, ^incet dar sigur, caut^and lumina Soarelui, propuls^andu-si tulpina moale prin straturi de pam^ant, nisip si zapada, ajung^and ^in cele din urma la suprafata. Pentru un observator extern poate parea extrem de banala ^incoltirea ghiocelului la sf^arsitul iernii, dar daca am fi sa ne punem ^in locul semintei, ne-am putea da seama de forta inimaginabila necesara generarii vietii. Forta este cu adevarat impresionanta, si o putem compara cu cea a unui nou-nascut uman urc^and un munte. Cele doua jumatati care au compus la ^inceput sam^anta, vor fi primele nutriente ale noii plante care prin procesul de descompunere (moarte) vor da energia lor, viata lor, noii plante, indiferent ca este ghiocel, gr^au sau orice altceva. Pretutindeni ^in natura se observa acelasi ciclu al vietii. Fie ca este vorba de sacrificiul unei seminte pentru vlastarul pe care ^il poarta sau sacrificiul parintilor pentru copiii lor, ciclul etern al vietii se oglindste ^in toate.

Gabriel este arhanghelul sperantei, care detine cheile puterii si fortei divine, ajut^and acolo unde este cazul pe cei slabi sau dimpotriva, pun^and piedici celor puternici ^in a-si continua actiunile rau-voitoare. Din punct de vedere karmic, ultimul spirit guvernator prin judecata caruia trece sufletul odata venit la ^incarnare, este Gabriel. Conform actiunilor din vietile precedente si lectiilor ^invatate ^in acestea, sau chiar ^in timpul intermediar dintre vieti, sufletului ^ii este data o cantitate mai mare sau mai mica de putere, o libertate mai mare sau mai mica de a actiona si drepturi dupa masura. Astfel persoanele care si-au exercitat liberul arbitru ^in mod abuziv, care si-au impus puterea sau vointa lor asupra celorlalti, vor avea de ^indurat la r^andul lor abuzurile altora, fie ele mai grave sau mai usore, iar cei care au dat dovada de mila, compasiune, devotiune, respect pentru semenii lor si pentru celelalte creaturi, vor beneficia de libertati mai mari si de putere mai mare. La fel se decide capacitatea individului de a lua legatura cu lumile spirituale. Cei care ^in trecut au avut capacitati extrasenzoriale si le-au cultivat cu multa ^intelepciune le pot pastra si ^in noile ^intrupari, nasc^andu-se clarvazatori sau mediumi. Cei care au avut astfel de capacitati si le-au folosit abuziv vor avea aceeasi pasiune, determinare si hotar^are ^in a le redob^andi, ^insa cu foarte multa munca si cu foarte multe piedici, tocmai pentru a ^invata lectiile necesare, adevarata valoare si utilizare a puterii.

Putem sa ^il chemam pe Gabriel ^in ajutor c^and avem nevoie de ^intarire si forta, pentru a fi protejati de orice rau si mai ales, pentru a fi inspirati. Ajutorul sau poate fi chemat prin urmatoarea invocatie-rugaciune: "Prin numele lui Dumnezeu Cel Atot-puternic si De-viata-datator, Saday El-Hai, te chem Gabriel, arhanghel al puterii divine si al nasterii, pentru a ma cufunda ^in izvorul vietii eterne al Creatorului, Aici si Acum. Amin!"

Source: alchemy-and-alchemists.blogspot.com